Historik

(1920)
På GoIF Kåres program fanns också fotboll, brottning, orientering, skidor och bordtennis. De spelade tennis på egen bana.

 

(1932)
Det var inte bara inom föreningarna som det tränades. Gunnar 'Kårsta-Björn' Andersson var Kårstas egen 'Starke Adolf'. Han uppträdde som kraftatlet på marknader och tivolin runtom i landet, bl a på Liseberg, Gröna Lund, Nöjesfältet och Haga Nöjes-fält. Hans specialiteter var att räta ut hästskor, riva itu telefonkataloger och driva i en spik i en planka med handloven. Han kunde också lyfta tolv man som stod på en brygga och slita av en tross med tre tons hållfasthet. På en enda söndag kunde han ha sex uppträdanden. Han var samtida med de beryktade Oskar 'Roslagsbjörn' Nygren och hans bror Rolf 'Roslagslejonet' Nygren, vilka blev proffsboxare i Amerika.

 

(1933)

Gymnastik- och Idrottsföreningen Kåres historia börjar med folkskolläraren Halvar Hedlers predikningar om nyttan av gymnastik och bastubad. Han fick eleverna intresserade och de startade 1933 en skolidrottsförening som blev mycket livaktig. När medlemmarna slutade skolan försvann många till Skepptuna IK. Åke Ahlgren tyckte det var tråkigt och beslöt att ta tag i problemet. Tillsammans med Ingvar Åhman och Erik Eriksson bildade han år 1935 GoIF Kåre. (De hade läst en isländsk saga om en stark krigare som alltid segrade och kunde gå genom eld och vatten, hans namn var Kåre och så skulle föreningen heta.)

 

(1937)
Föreningen behövde en ordentlig idrottsplats. De var annars hänvisade till åkrar och betesytor där de fick väja för komockorna. Det gjorde de också, tills Åke Ahlgren köpte en bit mark 1937. Trots att han bara var 17 år kunde han med tre borgenärers hjälp få ett banklån som möjliggjorde köpet. Under kvällar och nätter, med mullskopor och andra enkla redskap skapade man sin egen idrottsplats, Kårevallen.

 

(1937)
På Kårevallen rymdes en fotbollsplan med de då största reglementsenliga måtten, en träningsplan, en löparbana på 400 m, kastbanor och hoppgrop. Där fanns till och med plats för en parkering. De första tio åren dominerades av allmän idrott och gymnastik. Bilden är tagen vid en klubbmatch i friidrott 1937. Eftersom klubben då ännu inte hade någon egen idrottsplats gick tävlingarna på närliggande idrottsplatser, som t ex i Skepptuna.

Åke Ahlgren berättar: "Och det blev bestämt att vi skulle träffas, men någon lokal fanns inte. Då tänkte jag att detta ska ske 'mitt i byn' - så varför inte vid klockstapeln på berget ovanför Kårsta kyrka. Jag minns inte datum, men det var på väg mot höst. Björklöven började gulna, men kvällen var ovanligt varm. Vi satt där, tre stycken entusiaster, tysta och blickade ut över Kårstadalen, där de nyskördade gula åkerfälten böjde av mot de skogbeklädda höjderna som slutade vid en klarblå himmel.

 

(1940)

Idrottsmässan i Kårsta anordnades två sommarhelger i juli under hela 40-talet. På programmet fanns friidrottstävlingar och fotbollsmatcher, men också festligheter som dans och lotteri. Benämningen 'Idrottsmässa' hade Åke Ahlgren sett användas på några stora orter i landet, då han transporterades runt i Sverige som soldat.

 

(1947)
Kåre hade många år ett kraftfullt handbollslag som vann många matcher. De började spela i mitten på 40-talet. De spelade bl a mot Rimbo, Fasterna, Skånela och Åkersberga. Tränaren lånades in från Skepptuna.

Gymnastikavdelningarna hade uppvisningar för publik flera gånger om året. De var också representerade i större sammanhang, som Svenska Gymnastikspelen i bl a Hälsingborg, Kiruna och Kalmar.

 

(1950)
I GoIF Kåre fanns också en orienteringssektion. De gick ihop med orienteringssektionen i IK Roslagsov 1950 och bildade Össeby OK

 

(1955)
GoIF Kåres bandylag fick förstärkning av den inflyttade Siriusfantasten Erik Lindgren, som satte fart på spelet. När Vallentuna kommun senare byggde ut planen vid Kårstaskolan med belysning avancerade laget till div 2.

 

(1962)
GoIF Kåre representerades internationellt i gymnastik av Ingegerd Ahlgren 1962, då hon var uttagen till den Svenska truppen vid

 

(1969)

1969 fick flicklag börja spela fotboll i St Erikscupen. Kanske blev det en sporre för fotbollsintresserade flickor, som tidigare hade fått ägna sig åt friidrott, gymnastik och handboll. Nu bildades många damlag i fotboll. 1972 startade GoIF Kåre damfotboll. Verksamheten bedrevs fram till 1980 då den lades ner på grund av bristande intresse.

 

En härlig bandybild från 1973 med Berndt Hassius som ledare.
Den legendariske ledaren i GoIF KÅRE = KURT BRUCE
Bandy på KÅREVALLEN 1978..tre bröder Hassius, två bröder Karlsson, två bröder Eriksson...